Pages

Subscribe

Wednesday, May 30, 2012

baking caramel pudding~

Assalammualaikum..

hye readers..Dah lamekan aku tak update blog ni. Nak kate busy kerje, aku tak dapat kerje lagi..hehe.. Belum ade rezeki lagi..Dah dapat offer tp aku demand sangat kot.. Tapi memang gaji tak cukup pon kalau aku terime.Sorry taw..hehe..So, dah cuti lame sangat aku dah cube banyak resepi taw. Aku kan merangkap suri rumah yang tak de suami lagi.hehe..

Actually semalam mak ayah aku balik dari Perjumpaan ex-staff Felcra (aku ingat student je ade reunion), dah petang baru diorang balik, tibe-tibe je mak aku cakap "eba, mak ade resepi baru dapat tadi kawan mak bagi, mak tahu ko kan rajin masak-masak kn (ade pujian kat situ), ko try buat boleh?" Aku try lah tengok resepi tu. Bahan tu simple je bile aku tengok. Tapi aku masih pending lagi tu resepi ape. Mak aku cakap tu kek.

Hari ni, dalam pukul 5 lebih tadi sediakan semua bahan-bahan.

i. Gula
ii. Telur
iii. Susu cair
iv. Air
v. Biskut cream / roti

Step by step aku ikut resepi tu tapi aku stilll lagi tak sure kek ape aku buat tu. Tapi mase aku sediakan bahan-bahan aku pelik, asal kek ni tak de gune tepung. Tapi aku teruskan jugak buat sebab nak tengok ape yang jadik nanti..hehe.Mak dh suruh try, aku try lah. Dah siap semua bahan-bahan tu, aku bace kat resepi tu, mak tulis hanguskan gula sikit pastu sapu-sapu kat tepi loyang. Aku pon buat lah, tapi gula tu memang pada asalnya cair, tapi cepat beku. Aku tetapu buat jugak sebab aku tak pikir resepi ape yang aku buat tu. Lepas aku letak acuan tu semua dalam loyang, air pon dah mendidih, aku kukus lah acuan tu. pastu baru aku terpikir. "Tu macam nak jadik puding caramel yang aku suke makan. Yeah, memang aku buat pudding caramel".

Selame ni aku cume mampu beli dan makan je. Tak pernah terpikir nak buat. May be aku tak terpikir tu pudding sebab guna biskut kot, Biasenye kan orang guna roti kan. Name lain pon pudding roti. Caramel tu sebab gula hangus cair tu je kan. Aku pon buatlah caramel tu.

Aku kukus acuan lebih kurang 30minit dan siap! nak try letak atas dulang biar nampak cantik. Tapi tak boleh sebab melekat kat loyang disebabkan gula hangus yang aku sapu tu. Hahaha.. Takpelah. potong dalam loyang pon boleh. Nasib baik jadik dan ia sedap okeh! Cuma tak boleh makan banyak. Manis dan sedikit muak. Ade susu cair kan. Dah habis pon sebab aku bagi jiran-jiran rumah ni. Lagi pon aku tahu, memang tak kan habis pudding tu kat rumah aku. Selama ni pon aku baking ape-ape kek ke kuih memang bagi orang je. Nak makan memang tak laratlah. Kene control makan, kalau tak naik mendadak, almaklum lah. Duduk rumah kan.

May be next time aku akan buat lagi sebab kat kampung aku ni aku tengok jarang ade pudding caramel ni mase kenduri ke. Ayah mak ade offer, pergi kursus buat kuih-kuih tradisional or kek untuk bisness. Tapi aku pikir dulu lah. Belum berani buat keputusan buat mase sekarang. hehehe


ni yang dah siap potong..nampak sedap tak? okie lah dari tak jadik kan..




yang di dah dalam bekas nak bagi kat jiran aku! heheh

*thanks for reading. tunggu untuk post akan datang pulak!



Thursday, May 10, 2012

i have read this

Assalamualaikum wbt..

i have read this word:

"you suck, you're selfish, you asshole, you cruel, idiot, who doesn't deserve to be cared for by a person people like me"

"but i don't know, why i m still love you, stupid"

i m hurt but its might be KARMA for me


Tuesday, May 1, 2012

baking apam polkadot

Assalammualaikum wbt...

Hye..disebabkan aku ambik cuti yang agak panjang ni, adelah sikit-sikit aktiviti yang berfaedah yang tak berfaedah pon ade gk aku buat..Okey, aku nak bagitahu something" aku buat apam polkadots"..class tak aku nyah??hahaha..

Actually kak ngah aku yang offer nak ajar buat apam ni sebab dia da penah buat kan..So, dia ajar aku pulak. boleh tahan penat tangan aku nak pukul tepung telur tu sampai kembang..hahaha..ade jugak askar-askar kecik yang sibuk nak tolong jugak.. First polkadot tak cantik langsung. Ade yang terpanjang lah, terbentuk empat segi lah tapi practice make perfect okey. Makin lame makin cantik dan baru aku sedar tangan aku berseni rupenye..hahah

Kami buat inti blueberry dan strawberry. Warna pun cuma warna pink and purple. Mula-mula kukus ianaya cantik. Tapi entah kenapa tibe-tibe apam tu macam berbintik-bintik jadik macam span basuh pinggan pulak. Kitorang ingatkan sebab kain kat penutup tu basah, da tukar tapi still jadik camtu. Sumpah, tengok rupe apam tu seram tapi dun judge book by the cover okey. Mlas cakap banyak lah, Still sedap and lembut okey! Tapi camne nak amik order beribu-ribu ni.. Hnacur bisness aku. Rugi..ahahaha..

So, ni lah beberapa hasil yang aku sempat ambik gambar apam-apam yang tak berapa comel!




Amacam?? Power tak aku?? kalau korang nak tempah, masih belum dibuke(perasan!!)hahah..So,wait for next recipe okey..chill~

*thanks for reading this entry.





mesti syok

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...